Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Praca na wakacje
Author Message
Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Posted:     [ !!! ]

A jaka jest prawda?? Mówię tu o pracy w Polsce za jakieś 4zł/h i taka jest prawda.
W dodatku nie znam nikogo, kto by tak pracował. To jest wyzysk i nazywajmy rzeczy po imieniu.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-07-07, 22:46[/i] ][/size]
W dodatku jest taki wybór pracy w Polsce, że wszędzie brakuje rąk do pracy.

Tomek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

[quote="Mateusz"]A jaka jest prawda?? Mówię tu o pracy w Polsce za jakieś 4zł/h i taka jest prawda.
W dodatku nie znam nikogo, kto by tak pracował. To jest wyzysk i nazywajmy rzeczy po imieniu.

W dodatku jest taki wybór pracy w Polsce, że wszędzie brakuje rąk do pracy.[/quote]

w Chinach przeciętnie tyle się zarabia na dzień przy dobrych wiatrach a Ty je chwalisz za liberalizm, zdecyduj się. Pracodawcy płacą tyle, za ile znajdą się pracownicy. To jest jedna z zasad kapitalizmu. Jeśli nie znajdą za 4 PLN, to podniosą, żeby znaleźć pracowników i zarobić w ogóle. Jeśli nie będzie się im opłacać to zamkną interes i będą robić coś innego. To jest wyzysk, ale dopóki ludzie godzą się z własnej woli za tyle pracować to nie ma w tym nic złego. Kapitalizm kolego.

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Ty się naucz czytać najpierw to pogadamy...
Napisałem wcześniej że w Chinach jest większy liberalizm niż w Niemczech, w Chinach łatwiej jest założyć firmę niż w Niemczech i w dodatku tempo rozwoju gospodarczego jest wyższe.

A to że z Chin nie można wyjechać to powoduje te i inne skutki. W dodatku w Chinach niewiele osób ma wyższe wykształcenie, zatem pozostała część chwyta się pracy jaką znajdzie.
Dobrze że wiesz co to kapitalizm, a wiesz co to liberalizm(wolność)?
To fakt że mogę z np. Polski bez problemu wyjechać do innego kraju i zarabiać tam pieniądze, w Chinach tak nie ma. Rozstrzelali by Cię natychmiast, jakbyś próbował granicę przekroczyć.

Tomek

[quote="Mateusz"]Ty się naucz czytać najpierw to pogadamy...
Napisałem wcześniej że w Chinach jest większy liberalizm niż w Niemczech, w Chinach łatwiej jest założyć firmę niż w Niemczech[/quote]
Hmmm...
http://www.chiny.verico.pl/text/text-pl-155.php
[quote]
Procedury założycielskie

Proces jest mocno zbiurokratyzowany i długotrwały .Jako absolutne minimum należy przyjąć:

Zebranie następujących dokumentów i dokonanie następujących czynności:

- tłumaczenie dokumentacji firmy matki
- weryfikacja tłumaczeń
-uzyskanie dokumentacji właściciela nieruchomości i jej weryfikacja
- przygotowanie raportu Biura Ochrony Środowiska
- przygotowanie raportu wykonalności / feasibility report/
- aplikacja i rejestracja WFOE
- rejestracja WFOE w Urzędzie Podatkowym
-otwarcie rachunków bankowych
- aplikacja o licencję importowo/eksportową
- aplikacje o pozwolenia na pracę i wizy pobytowe dla personelu zagranicznego
- rejestracja w Urzędzie Celnym

Taki zakres usług jest z reguły oferowany przez niektóre strefy i niedrogich prawników.

Poniżej podajemy listę zagadnień, wymagających szczególnej uwagi i troski inwestora.
Załatwienie ich warto powierzyć w ręce wyspecjalizowanych i uznanych firm doradczych.

1.Sprawdzenie praw do użytkowania nieruchomości.
Procedura due diligence przeprowadzona w zakresie zagadnień prawnych powinna upewnić inwestora w kwestii własności terenu oraz czy teren może być użytkowany w zakresie przewidzianym w związku z inwestycją.

2. Sprawdzenie mediów.
Procedura due diligence powinna sprawdzić, czy Strefa jest rzeczywiście w stanie dostarczyć media , których potrzebuje inwestor i czy np. nikt nie kradnie energii na koszt inwestora.

3.Oszczędności podatkowe.
Odpowiednie sformułowania w dokumentach założycielskich firmy umożliwiają dokonanie znaczących oszczędności w podatkach.

4.Rola związków zawodowych.
Jeśli zatrudnionych w firmie jest więcej niż 25 pracowników, maja oni prawo założyć związek zawodowy. Warto z góry zabezpieczyć się na różne ewentualności z tym związane i określić minimalny poziom finansowania działań związkowych oraz zakresu działania związku
.
5.Kadra kierownicza
Warto poznać prawo pracy i rolę przypisywaną w nim poszczególnym stanowiskom np.prezesa czy dyrektora generalnego, minimalnej długości umowy o prace dla średniego personelu itp.

6.Inwestycja kapitału zakładowego.
Można zainwestować kapitał w zakład, urządzenia, gotówkę i własność intelektualną. Dobór proporcji określonych części tej inwestycji wymaga specjalistycznej wiedzy i znajomości realiów miejscowych. Poziom zarejestrowanego kapitału określa poziom odpowiedzialności inwestora w firmie o statusie Ltd. Jeśli występuje potrzeba inwestowania dużego kapitału, jak zminimalizować poziom tej odpowiedzialności.? Ten i inne podobne dylematy pomoże rozstrzygnąć specjalistyczna firma doradcza.

7.Repatriacja zysków
Zwyczajowo jest ona możliwa w układzie rocznym po dokonaniu audytu. Istnieje jednak sposób na to aby transfer zysków następował co kwartał.

8. Strategia wyjścia.
Warto wcześniej zaplanować działania, które trzeba będzie podjąć jeśli wszystko pójdzie bardzo źle i trzeba będzie zlikwidować firmę. Jest to bardzo istotne, choćby z tego powodu, że decyzję o likwidacji- zgodnie z prawem Chin – podejmuje lokalna władza administracyjna a nie inwestor. Również w tym zakresie pomoże wyspecjalizowana firma doradcza
[/quote]
Faktycznie ... widzę, że wiesz o czym piszesz ...

[quote] i w dodatku tempo rozwoju gospodarczego jest wyższe.[/quote]
Co się wcale na dobrobyt w Chinach nie przekłada ;-)

[quote]
A to że z Chin nie można wyjechać to powoduje te i inne skutki.
[/quote]
Nie można wyjechać? Powiedz to około 30 osobom zatrudnionym w firmie w której pracuję w Niemczech, na niemieckich umowach. Mało tego, co jakiś czas nawet lecą do domu odwiedzić rodziny.

[quote]
Dobrze że wiesz co to kapitalizm, a wiesz co to liberalizm(wolność)?
To fakt że mogę z np. Polski bez problemu wyjechać do innego kraju i zarabiać tam pieniądze, w Chinach tak nie ma. Rozstrzelali by Cię natychmiast, jakbyś próbował granicę przekroczyć.[/quote]
Ja daleki jestem jednak od nazywania ludzi, którzy pracują za 4 PLN/h głupimi...

glizda
Moderator
diablica

[quote="Mateusz"]Pracę w polu(truksawki, ogórki itd.) sobie odpuść całkowicie, bo to wyzysk i harówka niewarta niczego... Tylko głupi robi za kilka zł. w polu.[/quote]

A ja będąc nastolatką pracowałam w polu w wakacje, zbierałam truskawki, ziemniaki... I byłam zadowolona, gdyz miałam swoje pieniążki. A nie uważam się za głupią tylko za osobę ,która żadnej pracy się nie boi i która woli ciężko pracować niż siedzieć w domku na tyłku i nic nie robić!
Więc czasami najpierw pomyśl zanim cokolwiek napiszesz.

jenusia

[quote="Mateusz"]Pracę w polu(truksawki, ogórki itd.) sobie odpuść całkowicie, bo to wyzysk i harówka niewarta niczego... Tylko głupi robi za kilka zł. w polu.[/quote]

Zgadzam się. Pracowałam w tym roku trochę przy truskawkach i szybko zrezygnowałam. Ten wysiłek nie wart był tych pieniędzy pomijając, że sama musiałam płacić za dojazd. A co do pracy za granicą po skończeniu szkoły i podczas 4 miesięcznych wakacji to jeśli nie chcesz iść na studia to proszę bardzo. Jednak jeśli masz zamiar dalej sie kształcić to tak do końca lipca nie możesz się za bardzo nigdzie ruszyć - wiem z doświadczenia.

Ferbik
Administrator

[quote="jenusia"]Pracowałam w tym roku trochę przy truskawkach i szybko zrezygnowałam.[/quote]
[b]jenusia[/b], ile pracowałaś przy tych truskawkach? Dlaczego jesteś kolejną osobą, która uważa za głupich ludzi, którzy szukają jakiegokolwiek zarobku?[quote="jenusia"]Ten wysiłek nie wart był tych pieniędzy pomijając, że sama musiałam płacić za dojazd.[/quote]
To już zależne było raczej od Ciebie.

jenusia

wcale tak nie uważam, bo sama szukam czegokolwiek o czym dobrze wiesz. No dobra pracowalam przy truskawkach krótko, lecz 1 zł za koszyczek to troche przegięcie, zwłaszcza ze truskawki wielkosci malin i koszyczek zbierało sie ponad poł godziny

Magduś
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007

[quote="jenusia"]jeśli masz zamiar dalej sie kształcić to tak do końca lipca nie możesz się za bardzo nigdzie ruszyć[/quote]
Pod tym również mogę się podpisać. Cały lipiec praktycznie trzeba jeździć z papierami na uczelnie.

Co do pracy to raczej nie mogę się wypowiedzieć, bo jeszcze nigdy w wakacje nie pracowałam, ale myślę, że ludziom zbierającym np. truskawki należy się podziw, że nie gardzą żadną pracą, nawet ciężką i za małe pieniądze.

Ferbik
Administrator

[quote="jenusia"]wcale tak nie uważam, bo sama szukam czegokolwiek o czym dobrze wiesz.[/quote]
Skoro tak nie uważasz, to cytuj następnym razem tylko to, do czego się odnosisz :)

jestsuper
Przyjeżdża na zakupy

[quote="Mateusz"]Tylko głupi robi za kilka zł. w polu.[/quote]

Ja robiłam kilka dni i sie tego nie wstydzę, a Ty Mateusz uważaj na słowa bo tak samo można powiedzieć że tylko głupi robi za kilka zł na budowie. To zależy gdzie się trafi. Ja zarobiłam 55zł dziennie i miałam gwarantowany transport, napoje, kawę, obiad i 2 posiłki w przerwach. To chyba nie jest wcale tak źle? Korona z głowy mi tez nie spadła :twisted:

Archdevil
Administrator
pan piekła

[quote="Mateusz"]A jaka jest prawda?? Mówię tu o pracy w Polsce za jakieś 4zł/h i taka jest prawda.

W dodatku jest taki wybór pracy w Polsce, że wszędzie brakuje rąk do pracy.[/quote]

To masz problem, skoro nie potrafisz zrozumieć, że [size=24][b]żadna praca nie hańbi[/b][/size].
I TAKA jest prawda :!:

akirus

masz rację [b]Archdevil[/b] żadna praca nie hańbi,

sama pracowałam przy truskawkach pare lat temu żeby sobie na wakację zarobić, nie było łatwo, ale jak się chce to można i satysfakcja jest, a ludzie to by zaraz po 5 tysięcy chcieli zarobić

szwagier
Czytał o Wieluniu
szwagier admina :P

niedlugo stawki sie poprawia bo nie ma ludzi do pracy wszyscy wyjechali juz teraz mlodym pomocnikom placa ok. 9.50 na godzine i poszukuja jeszcze ludzi do pracy

raulmanka
Ma stragan na targu

też znam takie osoby które pracują zbierając truskawki/wiśnie/śliwki... i też się tego nie wstydzą. Każdy musi znaleźć pracę dla siebie. Ja raczej bym długo nie wytrzymała w czymś takim dlatego znalazłam coś adekwatnego do swoich obecnych możliwości.
Ale też uważam że żadna praca nie hańbi.. i jeżeli już to wolałabym zarobić kilka groszy w jakimś gospodarstwie niż nie zarobić nic.

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: