Pomogła: 4 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2006-12-22, 20:49
glizda napisał/a:
Oceny z religii są najmniej zróżnicowane, z góry na dół same czwórki i piątki.
gdzie tam malo zróżnicowane?! Ja mam tróje .... a tak szczerze mówiąc to pomysł aby w szkole był taki przedmiot jak religia wydaje mi się po prostu głupi... Wiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka i nikt nikomu nie powinien narzucać zdania w tej kwestii. Gdy do naszej szkoły przyjechali uczniowie z Francji w ramach wymiany byli zaskoczeni tym że w klasach wiszą krzyże... nie bedę juz wspominać o ich zdziwieniu kiedy dowiedzieli się że w Polsce mamy taki przedmiot jak religia... Nie oszukując się nie wnosi on nic wartościowego, a wręcz przeciwnie jest tylko marnotrawieniem czasu, który z pewnoscia możnaby wykorzystać w lepszy sposób... Dla mnie religia która nie liczy się do średniej jest już beznadziejnym pomysłem więc nawet nie bede pisać co myśle zrobieniu jej przedmotem obowiązkowym...
A wogóle powinno się oddać nadzór, zarządzanie oraz nauczanie w szkołach Kościołowi.
Dwa tysiące lat tradycji, doświadczenia i wiedzy nie może spowodować złego wychowania.
Przecież młodych nikt nie będzie pytał o zdanie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-12-27, 16:53
Nie chcę się zagłębiać w konstytucje, ale pewnie jest coś takiego że gwarantuje nam ona dostęp do edukacji bez względu na wyznanie.
To jak np. osoba będąca wyznania prawosławnego ma dostawać oceny z religii wyznania katolickiego?
Osobiście czuję się katolikiem, ale to co wyprawia „wierzący” Giertych to zakrawa raczej na „szatański” pomysł.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum