|
Rzeczy, ktore pamietacie,a ktorych Wam brakuje :) |
| Author |
Message |
Dominika
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Leveile Soleile"]Jeszcze były takie grubsze, większe klocki, nie pamiętam jak one się nazywały??[/quote]
Chyba o DUPLO chodzi. :-) |
|
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
A może - Dominika mnie nakręciła - przypomnicie sobie hasła z przedszkola itp., jak się dokuczało innym poprzez jakieś wierszyki? Ja pamiętam:
- ile to jest 100 + 100?
- dwieście
- chodzisz z panną po mieście, panna cię całuje a ty mówisz: jeszcze
- powiedz klucz pod wanną
- klucz pod wanną
- twój tata kąpie się z gołą panną
:DDDD
Dorzuciłbym do rzeczy jeszcze klasyczny magnetofon szpulowy :)
ZK-125.thumbnail.JPG
|
 |
| 10158 Time(s) 11.99 KB |
|
|
|
|
|
OgioN
Mieszka pod Wieluniem

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Jaro wspomniał o pudełkach po papierosach oraz puszkach. Ja pamiętam jeszcze opakowania po czekoladach :) |
|
|
|
|
Leveile Soleile
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Ferbik"]A może - Dominika mnie nakręciła - przypomnicie sobie hasła z przedszkola itp., jak się dokuczało innym poprzez jakieś wierszyki? Ja pamiętam:
- ile to jest 100 + 100?
- dwieście
- chodzisz z panną po mieście, panna cię całuje a ty mówisz: jeszcze
- powiedz klucz pod wanną
- klucz pod wanną
- twój tata kąpie się z gołą panną
:DDDD
[/quote]
:D
A ja jeszcze pamietam - "Zakochana para, Jacek i Barbara" :P
Ja jeszcze pamiętam jak zbierałam karteczki z Króla Lwa i potem wklejałam je do zeszytu, a najbardziej zawsze liczyły sie okładki z tych notesików-za ileś tam karteczek można było dostać okładkę. :D |
|
|
|
|
yabos
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Karteczki to był cały biznes. Wymienianie się, sprzedawanie... Mi najbardziej wszyscy zazdrościli jednej z Hulkiem Hoganem. Jedyna taka w całej podstawówce :D |
|
|
|
|
Leveile Soleile

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="syd"]Karteczki to był cały biznes. Wymienianie się, sprzedawanie... Mi najbardziej wszyscy zazdrościli jednej z Hulkiem Hoganem. Jedyna taka w całej podstawówce :D[/quote]
Szczęściarz :P No jak ktoś miał jedną na milion, to zawsze wszyscy zazdrościli. :D Długo miałam ten zeszycik, a potem w końcu chyba wyrzuciłam, a szkoda, mogłam zostawić na pamiątkę. :wink: |
|
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Moje pierwsze papierosy... (miałem wtedy z 5 lat :DDD ) co prawda nie były mentolowe i w brązowym opakowaniu, ale nie mogłem nigdzie znaleźć fotki :)
papierosy_20_20opal.jpg
|
 |
| 17436 Time(s) 9.74 KB |
|
|
|
|
|
miko 005
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Nie wiem czy ktoś jeszcze, oczywiście oprócz użytkowników starszych ode mnie ;) , pamięta wieluńskie [b]saturatory przewoźne[/b], a raczej chyba jeden saturator, który krążył po ulicach Wielunia :) . Pamiętam jedno, nie ważne czy chciało się pić czy nie, mama musiała kupić szklaneczkę wody z sokiem :twisted: :D :D .
Teraz jakby szklanki „musztardówki” zastąpić kubeczkami jednorazowymi, to kto wie ……… :razz: .
Były też saturatory samoobsługowe, niestety ja takich w Wieluniu nie pamiętam, i pewnie ich w ogóle nie było w mieście, ale dla zaspokojenia Waszej wyobraźni, na drugiej fotce możecie takowy zobaczyć :) .
saturator..jpg
|
 |
| 261 Time(s) 44.89 KB |
saturator samoobsługowy.jpg
|
 |
| 277 Time(s) 41.3 KB |
|
|
|
|
|
yabos
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="miko 005"]Teraz jakby szklanki „musztardówki” zastąpić kubeczkami jednorazowymi, to kto wie ……… :razz: [/quote]
Takie saturatory z kubkami jednorazowymi są w Łodzi i w Częstochowie. Woda dobra, zimna, różne soki do wyboru:) |
|
|
|
|
Jaro
Administrator wielun.biz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
A pamiętacie stare wagi sklepowe, które szczególne miejsce zajmowały w sklepach mięsnych. :wink:
Załączam zdjęcie, specjalnie dla Ferbika, który ostatnio je wspominał. :)
waga.jpg
|
 |
| 270 Time(s) 447.9 KB |
|
|
|
|
|
Izabela
Przyjeżdża na zakupy Izabela

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| A ja pamiętam mleko w szlkanych butelkach zamykaych sreberkiem,wtedy taka butelka wydawała mi się strasznie wielka a to przeciez tylko litr i pepsi-cole w 0.33 na miejscu w osiedlowym sklepie niepowtarzalny smak. |
|
|
|
|
wln4life
Przyjeżdża na zakupy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mi brakuje spożywczaka na Strugi 4, wejście po prawej stronie - teraz znajduje się tam szwalnia. To był sklep koło którego nie można było przejść obojętnie, wielka przestrzeń pustych półek w ogóle wielka przestrzeń, multum paproci, beton grys, jarzeniówki co druga wystąp, sprzedawczynie jak z okładki Gs-u farbowane włosy na denaturat i wystukiwane ceny na maszynie. W latach 90 ten sklep zachowaywał jeszcze czar PRL-u, szkoda że "upadł" bo naprawdę dobrze go wspominam :D |
|
|
|
|
akirus

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
A mnie sie przypomniały pierwsze lody gałkowe u Jarka. Jedna gałka kosztowała chyba 2000... A desery lodowe były w małych plastikowych pudełkach z parasolkami. Maiłam całą kolekcję...
Aha i jeszcze bita śmietana z polewą truskawkową z Edenu. w takich fajnych papierowych kubeczkach. |
|
|
|
|
zwyczajna
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Za mnie Eden słynął z lodów płonących :) |
|
|
|
|
Izabela
Przyjeżdża na zakupy Izabela

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [quote="edzia i odziu"]Za mnie Eden słynął z lodów płonących [/quote] Ja tez pamiętam pizze firmową na grubym ccieście i duuużo dodatkow. |
|
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
ale jedna rzecz (czy raczej osoba :D ) w Edenie nie uległa zmianie... :twisted:
Co do lodów u Jarka - kiedyś zastanawiałem się czy tak popsuli recepturę od "tamtych" czasów czy po prostu wtedy tak świetnie smakowały - z braku porządnej konkurencji :-) |
|
|
|
|
Leveile Soleile

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mi smakowały włoskie lody na Kaliskiej, sprzedawano je tak na początku Kaliskiej od strony centrum, prawie na przeciwko Cocomore były mmm. :) |
|
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu... |
|
|
|
|
jenusia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="ourson"]ale jedna rzecz (czy raczej osoba :D ) w Edenie nie uległa zmianie... :twisted: [/quote]
taa to się nie zmieni chyba nigdy :D |
|
|
|
|
Leveile Soleile

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="ourson"]włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu...[/quote]
Mi smakowały tylko te na Kaliskiej. :wink: |
|
|
|
|
Karzełek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Leveile Soleile"]Mi smakowały włoskie lody na Kaliskiej[/quote]
[quote="ourson"]włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu...[/quote]
Nie znacie się :P Najlepsze lody włoskie były na ul. 18 stycznia :D Zawsze jak się wracało z podstawówki, a było gorąco, to trzeba było zakupić jednego :D |
|
|
|
|
jenusia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Karzełek"]
Nie znacie się :P Najlepsze lody włoskie były na ul. 18 stycznia :D Zawsze jak się wracało z podstawówki, a było gorąco, to trzeba było zakupić jednego :D[/quote]
Zgadzam się ;p |
|
|
|
|
red
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| A pamięta ktoś lody włoskie z okienka znajdującego się w budynku obecnej Biedronki (dawniej PLUS) na skrzyżowaniu Sieradzkiej i Głowackiego, ale od strony obecnego parkingu ?? |
|
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="red"]A pamięta ktoś lody włoskie z okienka znajdującego się w budynku obecnej Biedronki (dawniej PLUS)[/quote]
A to tak jak w dawnym "JANTARZE" - obecnym SEDALu na Waryńskiego :-) |
|
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Ha! A to pamiętacie? :DDD
Giana Sisters, River Ride, Prince of Persja itd...
ZX_Spectrum_.jpg
|
 |
| 79 Time(s) 60.21 KB |
commodore-64-box.jpg
|
 |
| 85 Time(s) 128.32 KB |
Atari_800XL_and_Peripherals.jpg
|
 |
| 83 Time(s) 29.38 KB |