Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Rzeczy, ktore pamietacie,a ktorych Wam brakuje :)
Author Message
Dominika
WIELUNIAK

Posted:     [ !!! ]

[quote="Leveile Soleile"]Jeszcze były takie grubsze, większe klocki, nie pamiętam jak one się nazywały??[/quote]
Chyba o DUPLO chodzi. :-)

Ferbik
Administrator

A może - Dominika mnie nakręciła - przypomnicie sobie hasła z przedszkola itp., jak się dokuczało innym poprzez jakieś wierszyki? Ja pamiętam:
- ile to jest 100 + 100?
- dwieście
- chodzisz z panną po mieście, panna cię całuje a ty mówisz: jeszcze

- powiedz klucz pod wanną
- klucz pod wanną
- twój tata kąpie się z gołą panną

:DDDD

Dorzuciłbym do rzeczy jeszcze klasyczny magnetofon szpulowy :)

ZK-125.thumbnail.JPG
10158 Time(s) 11.99 KB

OgioN
Mieszka pod Wieluniem

Jaro wspomniał o pudełkach po papierosach oraz puszkach. Ja pamiętam jeszcze opakowania po czekoladach :)

Leveile Soleile
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

[quote="Ferbik"]A może - Dominika mnie nakręciła - przypomnicie sobie hasła z przedszkola itp., jak się dokuczało innym poprzez jakieś wierszyki? Ja pamiętam:
- ile to jest 100 + 100?
- dwieście
- chodzisz z panną po mieście, panna cię całuje a ty mówisz: jeszcze

- powiedz klucz pod wanną
- klucz pod wanną
- twój tata kąpie się z gołą panną

:DDDD
[/quote]

:D

A ja jeszcze pamietam - "Zakochana para, Jacek i Barbara" :P

Ja jeszcze pamiętam jak zbierałam karteczki z Króla Lwa i potem wklejałam je do zeszytu, a najbardziej zawsze liczyły sie okładki z tych notesików-za ileś tam karteczek można było dostać okładkę. :D

yabos
Wieluniaczek

Karteczki to był cały biznes. Wymienianie się, sprzedawanie... Mi najbardziej wszyscy zazdrościli jednej z Hulkiem Hoganem. Jedyna taka w całej podstawówce :D

Leveile Soleile

[quote="syd"]Karteczki to był cały biznes. Wymienianie się, sprzedawanie... Mi najbardziej wszyscy zazdrościli jednej z Hulkiem Hoganem. Jedyna taka w całej podstawówce :D[/quote]

Szczęściarz :P No jak ktoś miał jedną na milion, to zawsze wszyscy zazdrościli. :D Długo miałam ten zeszycik, a potem w końcu chyba wyrzuciłam, a szkoda, mogłam zostawić na pamiątkę. :wink:

Ferbik
Administrator

Moje pierwsze papierosy... (miałem wtedy z 5 lat :DDD ) co prawda nie były mentolowe i w brązowym opakowaniu, ale nie mogłem nigdzie znaleźć fotki :)

papierosy_20_20opal.jpg
17436 Time(s) 9.74 KB

miko 005
WIELUNIAK

Nie wiem czy ktoś jeszcze, oczywiście oprócz użytkowników starszych ode mnie ;) , pamięta wieluńskie [b]saturatory przewoźne[/b], a raczej chyba jeden saturator, który krążył po ulicach Wielunia :) . Pamiętam jedno, nie ważne czy chciało się pić czy nie, mama musiała kupić szklaneczkę wody z sokiem :twisted: :D :D .
Teraz jakby szklanki „musztardówki” zastąpić kubeczkami jednorazowymi, to kto wie ……… :razz: .
Były też saturatory samoobsługowe, niestety ja takich w Wieluniu nie pamiętam, i pewnie ich w ogóle nie było w mieście, ale dla zaspokojenia Waszej wyobraźni, na drugiej fotce możecie takowy zobaczyć :) .

saturator..jpg
261 Time(s) 44.89 KB

saturator samoobsługowy.jpg
277 Time(s) 41.3 KB

yabos
Wieluniaczek

[quote="miko 005"]Teraz jakby szklanki „musztardówki” zastąpić kubeczkami jednorazowymi, to kto wie ……… :razz: [/quote]
Takie saturatory z kubkami jednorazowymi są w Łodzi i w Częstochowie. Woda dobra, zimna, różne soki do wyboru:)

Jaro
Administrator
wielun.biz

A pamiętacie stare wagi sklepowe, które szczególne miejsce zajmowały w sklepach mięsnych. :wink:
Załączam zdjęcie, specjalnie dla Ferbika, który ostatnio je wspominał. :)

waga.jpg
270 Time(s) 447.9 KB

Izabela
Przyjeżdża na zakupy
Izabela

A ja pamiętam mleko w szlkanych butelkach zamykaych sreberkiem,wtedy taka butelka wydawała mi się strasznie wielka a to przeciez tylko litr i pepsi-cole w 0.33 na miejscu w osiedlowym sklepie niepowtarzalny smak.

wln4life
Przyjeżdża na zakupy

Mi brakuje spożywczaka na Strugi 4, wejście po prawej stronie - teraz znajduje się tam szwalnia. To był sklep koło którego nie można było przejść obojętnie, wielka przestrzeń pustych półek w ogóle wielka przestrzeń, multum paproci, beton grys, jarzeniówki co druga wystąp, sprzedawczynie jak z okładki Gs-u farbowane włosy na denaturat i wystukiwane ceny na maszynie. W latach 90 ten sklep zachowaywał jeszcze czar PRL-u, szkoda że "upadł" bo naprawdę dobrze go wspominam :D

akirus

A mnie sie przypomniały pierwsze lody gałkowe u Jarka. Jedna gałka kosztowała chyba 2000... A desery lodowe były w małych plastikowych pudełkach z parasolkami. Maiłam całą kolekcję...
Aha i jeszcze bita śmietana z polewą truskawkową z Edenu. w takich fajnych papierowych kubeczkach.

zwyczajna
WIELUNIAK

Za mnie Eden słynął z lodów płonących :)

Izabela
Przyjeżdża na zakupy
Izabela

[quote="edzia i odziu"]Za mnie Eden słynął z lodów płonących [/quote] Ja tez pamiętam pizze firmową na grubym ccieście i duuużo dodatkow.

ourson
Moderator

ale jedna rzecz (czy raczej osoba :D ) w Edenie nie uległa zmianie... :twisted:

Co do lodów u Jarka - kiedyś zastanawiałem się czy tak popsuli recepturę od "tamtych" czasów czy po prostu wtedy tak świetnie smakowały - z braku porządnej konkurencji :-)

Leveile Soleile

Mi smakowały włoskie lody na Kaliskiej, sprzedawano je tak na początku Kaliskiej od strony centrum, prawie na przeciwko Cocomore były mmm. :)

ourson
Moderator

włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu...

jenusia

[quote="ourson"]ale jedna rzecz (czy raczej osoba :D ) w Edenie nie uległa zmianie... :twisted: [/quote]
taa to się nie zmieni chyba nigdy :D

Leveile Soleile

[quote="ourson"]włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu...[/quote]
Mi smakowały tylko te na Kaliskiej. :wink:

Karzełek

[quote="Leveile Soleile"]Mi smakowały włoskie lody na Kaliskiej[/quote]
[quote="ourson"]włoskie lody chyba wszędzie byłe dobre. Mnie chyba najbardziej smakowały u p. Kampioni na Krakowskim Przedmieściu...[/quote]
Nie znacie się :P Najlepsze lody włoskie były na ul. 18 stycznia :D Zawsze jak się wracało z podstawówki, a było gorąco, to trzeba było zakupić jednego :D

jenusia

[quote="Karzełek"]
Nie znacie się :P Najlepsze lody włoskie były na ul. 18 stycznia :D Zawsze jak się wracało z podstawówki, a było gorąco, to trzeba było zakupić jednego :D[/quote]
Zgadzam się ;p

red
Moderator

A pamięta ktoś lody włoskie z okienka znajdującego się w budynku obecnej Biedronki (dawniej PLUS) na skrzyżowaniu Sieradzkiej i Głowackiego, ale od strony obecnego parkingu ??

ourson
Moderator

[quote="red"]A pamięta ktoś lody włoskie z okienka znajdującego się w budynku obecnej Biedronki (dawniej PLUS)[/quote]
A to tak jak w dawnym "JANTARZE" - obecnym SEDALu na Waryńskiego :-)

Ferbik
Administrator

Ha! A to pamiętacie? :DDD
Giana Sisters, River Ride, Prince of Persja itd...

ZX_Spectrum_.jpg
79 Time(s) 60.21 KB

commodore-64-box.jpg
85 Time(s) 128.32 KB

Atari_800XL_and_Peripherals.jpg
83 Time(s) 29.38 KB

amiga_600.jpg
77 Time(s) 89.51 KB

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum