Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy Delikatem do drobiu i smażymy. Bułeczkę wkładamy na trochę do mikrofalówki, a następnie upychamy ją kurczakiem i np. wcześniej wspomnianym pokrojonym pomidorem i ogórkiem.
Sos czosnkowy:
- pół szklanki śmietany/szklanka (ja i tak wszystkie składniki daję na "oko")
- 3 łyżki majonezu/5 łyżek
- trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
- ząbek/2 ząbki czosnku (może być ten w kostkach Knorra lub nawet granulowany)
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Pomogła: 25 razy Wiek: 40 Dołączyła: 30 Maj 2007 Posty: 559 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-03, 21:22
Sałatka z tuńczyka - szybko i smacznie
puszka tuńczyka
puszka kukurydzy
3 jajka
majonez
jajka ugotować i rozgnieść. Następnie połączyć z kukurydza i odsączonym z sosu tuńczykiem, doprawić i dodać majonez. Wszystko wymieszać. Smacznego
odbiegajac troche od pysznych sałatek polecam cukinie
(w garnku) na oleju smazymy troche cebulki(do zezłocenia sie),cukinie kroimy w kostke i wrzucamy do garnka.Po zmiekczeniu dolewamy troche wody i mleka,zagotowujemy i gotowe.Cukinie mozna podac z makaronem lub ryzem Smacznego
Na tę porę, kiedy warzywa są niedrogie polecam również najbardziej znane u nas węgierskie danie jakim jest leczo.
Ja podaje je w dwóch wersjach, z mięsem i bez mięsa ale za to z dodatkiem cukini.
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
3 czerwone papryki
2 zielone lub żółte papryki
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
30 dag cukin
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
Dla wersji z mięsem: 0,5 kg. dobrej kiełbasy (ja stosuję głogowską)
Przyrzadzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z nasion, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodką paprykę oraz doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
Dla wersji z mięsem: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do reszty składników.
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina
Ryż ugotować wdług przepisu. Pierś pokroić w kostkę obtoczyć w curry, posolic , popieprzyć. Usmażyć na oleju. Do rondla wać troszkę oleju, wrzucić warzywa i podlać rosołem z kostki. Dusić je do miękkości i wyparowania rosołu.Gdy rosól wyparuje połaczyć ze sobą warzywa, usmażoną pierś i ugotowany ryż. Doprawić do smaku.
Życzę smacznego
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
To ja podam dobrą, odpowiednią przy grilu i bez grila sałatke z makaronem z sosem czosnkowym.
- 1 opakowanie makaronu tortellini-z mięsem lub grzybami jak kto woli
-świeże ogórki
-świeże pomidory
-śmietana, majonez
- czosnek lub kostka czosnkowa
-oregano
Makaron ugotować pokroić ogórki i pomidory
Sos: połączyć śmietanę i majonez, dodać czosnek i oregano - wlać do sałatki i...smacznego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum