Wysłany: 2006-12-11, 14:51 Gimnazjaliści palą, piją i się prostytuują
Cytat:
Nikt się nie spodziewał takich wyników. Ponad połowa gimnazjalistów pali papierosy, co trzeci pije alkohol, a 1 procent przyznaje się do prostytucji - tak ustalili kontrolerzy wysłani przez Ministerstwo Edukacji do szkół w Kujawsko-Pomorskiem.
Nastolatkowie ochoczo zwierzali się ze swoich doświadczeń. Skąd ta szczerość uczniów? Wizytatorzy zapewnili im anonimowość.
Najbardziej szokujące okazało się, że o tych wyczynach często wiedzą rodzice uczniów. "Mamy informacje, że część gimnazjalistów pije i pali razem ze swoimi rodzicami, którzy nie widzą w tym nic złego" - mówi "Nowościom" kujawsko-pomorska kurator oświaty Bożena Adamska.
Te pierwsze ustalenia policjantów, prokuratorów i wizytatorów nie szokują jednak dyrektorów kontrolowanych szkół. "W mojej pracy pedagogicznej bardziej lub mniej bezpośrednio zetknąłem się z każdą z tych patologii" - zdradza Adam Wnorowski, zastępca dyrektora toruńskiego gimnazjum nr 3.
Pomogła: 12 razy Wiek: 43 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-11, 15:18
to kolejny dowód na to, że pomysł z gimnazjami nie sprawdził się, ale nikt ich nie zlikwiduje bo za duzo pieniędzy zostało w to włożone...
a poza tym przyznać sie do porażki? co to, to nie
Cytat:
A może macie na to zjawiasko jakies rady, które mogą temu przeciwdziałać
ja juz sie wypowiadałam kiedyś, że jestem za wprowadzeniem godziny policyjnej dla małoletnich i za zmiana systemu karania i nagradzania uczniów...
niech sie wypowiadają ci, co wymyślili bezstresowe wychowanie w szkole
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2006-12-11, 15:58
Dzisiaj po rozmowie z pedagogiem jednej z wieluńskiego szkół pogimnazjalnych dowiedziałem się, że gimnazjaliści przynoszą dużo niedobrych nawyków takich właśnie jak palenie i picie oraz dużą agresję wobec innych uczniów
Dzisiaj sam zobaczyłem na własne oczy jak młody człowiek odniósł się do starszej osoby na korytarzu szkolnym, a ona nic 0 reakcji o zgrozo ...
Pomogła: 12 razy Wiek: 43 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-11, 16:08
Cytat:
Dzisiaj sam zobaczyłem na własne oczy jak młody człowiek odniósł się do starszej osoby na korytarzu szkolnym, a ona nic 0 reakcji Evil or Very Mad o zgrozo ... Evil or Very Mad
a co miał/a zrobić? zaprowadzić do dyrektora? chyba siłą bo wątpię, żeby dobrowolnie poszedł taki baranek
z jednej strony sie nie dziwię takiemu staremu nauczycielowi, po co reagować? żeby usłyszeć dodatkowe wyzwiska pod swoim adresem? czasem lepiej udawać, że sie nie usłyszało...
to mi przypomina historie pewnego Michałka, normalny wrzód na d...e! obiecalam ,że sie skontaktuję z jego rodzicami po kolejnym jego wybryku, a ten skubaniec w domu zdjął słuchawke z widełek i sie nie mogłam dodzwonić, bo zajete bylo (pomysłowa bestia)
ale probowałam tak długo, aż mi sie udalo, dodatkowo nagana u dyra i poprawa natychmiastowa
ale kolo miał 12 lat i wiedziałam , że mi nie walnie z łokcia
Połowa pali papierosy? Nie chce mi się wierzyć... Jeżeli pali 10 - 15% uczniów to jest już maks. (przynajmniej tak wynika z moich obliczeń ). A i tak zdecydowanie więcej osób pije niż pali. Może nie jest to "nawalanie się" tak, że równowagi nie umieją utrzymać, ale piją.
A o prostytucji nie słyszałem, choć pewnie (tak jak w tej ankiecie) w małym stopniu istnieje...
Tokar, to nie tak. Pamiętaj, że wg szacunków co 5 człowiek na świecie to chińczyk, więc teoretycznie możemy znaleźć chińczyka wśród tych co odpowiedzieli w tym temacie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2006-12-12, 22:22
daff napisał/a:
z jednej strony sie nie dziwię takiemu staremu nauczycielowi
Fakt, że to nie był nauczyciel tylko pedagog szkolny, ktory powinnien reagować na takie zachowanie no ale cóż.. lepiej zrobic ankiete o AIDS niż resocjalizować zdemoralizowaną młodzież
A jeżeli chodzi o picie i palenie to dzisiaj usłyszałem, że ta młodzież robi to w obecności swoich rodziców,a Ci nie widzą w tym nic złego ...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-13, 13:14
daff napisał/a:
dla mnie to jest ewidentnie wina systemu oswiaty
A dla mnie ewidentnie wina rodziców. Oczywiście oświata pozostawia wiele do życzenia. Ale jeśli z młodego człowieka wyrasta narkoman. chuligan czy inny taki to jest to w głównej mierze wina rodziców.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-12-13, 15:51
ourson napisał/a:
A dla mnie ewidentnie wina rodziców. Oczywiście oświata pozostawia wiele do życzenia. Ale jeśli z młodego człowieka wyrasta narkoman. chuligan czy inny taki to jest to w głównej mierze wina rodziców.
Można z patologicznej rodziny wyrosnąć na mądrego człowieka a można z tzw. "normalnej" rodziny zostać narkomanem. Rodzina tutaj nie ma nic do rzeczy! Każdy ma swój rozum i w pewnym wieku potrafi już z niego korzystać i odróżniać dobro od zła.
[ Dodano: 2006-12-13, 06:52 ]
Nie usprawiedliwiajmy narkomanów, chuliganów, alkoholików tym, że ich rodzice również tak postępowali. Każdy jest sprawcą własnego losu.
Każdy ma swój rozum i w pewnym wieku potrafi już z niego korzystać i odróżniać dobro od zła.
tak, tylko od rodziców właśnie zależy co dla dzieciaka będzie dobrem, a co złem...
majk-el napisał/a:
Można z patologicznej rodziny wyrosnąć na mądrego człowieka a można z tzw. "normalnej" rodziny zostać narkomanem
masz rację, ale to nie o to chodzi, bo w patologicznej rodzinie, gdzie jedno z rodziców będzie, dajmy na to chlało, drugi rodzic może być cudownym człowiekiem i wychować dzieci na porządnych ludzi; właśnie o to chodzi jak się dzieci wychowuje...albo raczej jak się nie wychowuje...bo większość rodziców nie bardzo się do tego obowiązku przykłada, zostawiając sprawy samym sobie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum