yampress, jemu nie chodziło o bazowy ping od dostawcy, tylko o ping na serwerach w CS'ie...ja kiedyś miałem na mojej radiowej 6-stce pingi po 15-20 ms na serwerach, w tym zagranicznych...niestety teraz nie gram już w CS'a od jakichś 4 miesięcy, korzystam z Linuxa, także też nie gram...
Proszę cię, Valve po kolei wszystkie gry portuje, zaczął od TF2, później Half Life i rozszerzenia, mody więc CS 1.6, teraz HL2 też jest. Zresztą sporo niezależnych twórców wydaje na Steamie w tej chwili pod linuxa.
http://store.steampowered.com/browse/linux/
I koniec OT.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2013-07-02, 09:29
Wielki Szu napisał/a:
a to nie przypadkiem CS Source tylko ? a nie stary poczciwy 1.6 ?
Stary poczciwy CS 1.6 był chyba pierwszą grą, która wyszła ze steamem (z Half Lifem oczywiście). I miało to miejsce już z 10 lat temu ;P
Generalnie to instaluje steama a później z niego bezpośrednio CSa i śmiga ? nie potrzeba pośrednictwa wine'a, czy tam jakiś innych programów do instalacji pakietów ?
Oficjalnie wspierają tylko Ubuntu, natomiast dużo dystrybucji sobie go przepakowało - a nawet jak nie ma w repozytoriach to bez problemu można znaleźć skrypty które go zainstalują.
Żadnych Wine, 100% natywny kod. Silnik Source przeportowali żeby wspierał OpenGL, z GoldSrc (ten co napędzał HL1, w tym CS 1.6) robił to od zawsze więc mieli raczej z tym mniej problemu
Gry od Valve wspierają SteamPlay, więc na tej samej licencji grasz na Win, Mac i teraz również linuksie - także jeśli już miałeś CSa na steamie to zwyczajnie instalujesz i grasz.
Takie tytuły jak Amnesia, Serious Sam czy Postal 2 chyba każdemu się obiły o uszy
W przypadku Half Life 2 i epizodów trzeba włączyć sobie w ich opcjach dostęp do bety - jeszcze oficjalnie nie jest listowana.
Wymagania, jak przy CSie
Cytat:
Linux System Requirements
Minimum: Linux Ubuntu 12.04, Dual-core from Intel or AMD at 2.8 GHz, 1GB Memory, nVidia GeForce 8600/9600GT, ATI/AMD Radeaon HD2600/3600 (Graphic Drivers: nVidia 310, AMD 12.11),
Totalna bzdura, na Radeonie x1550 chodzi bez łaski
przydałby mi się sprawdzony skrypt instalacyjny do Steama, tak żeby śmigał na moim Mincie 13, widziałem skrypty pod Debiana Whezzy, ale nie wiem czy u mnie to czegoś nie spierniczy...
Mint w wydaniu ubuntu? Ściągnij oficjalnego deba i zainstaluj, nic więcej. Jak Debian edition to skrypty pod wheezy działać powinny. Na amd64 trzeba mieć ia32libs, czy jakkolwiek to się w tych distro zwie (pod Debianem po prostu trzeba dodać i386 do multiarch).
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 240 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: przybył do Wielunia
Wysłany: 2013-07-07, 00:02
.
.
Ja pierdziele ...
Być może mam więcej lat niż wszyscy dyskutanci tego tematu razem wzięci ale przyznaję, że 80 % tego co piszecie to dla mnie czarna magia
Wielki Szu napisał/a:
yampress, jemu nie chodziło o bazowy ping od dostawcy, tylko o ping na serwerach w CS'ie...ja kiedyś miałem na mojej radiowej 6-stce pingi po 15-20 ms na serwerach, w tym zagranicznych...niestety teraz nie gram już w CS'a od jakichś 4 miesięcy, korzystam z Linuxa, także też nie gram...
kitor napisał/a:
.... zaczął od TF2, później Half Life i rozszerzenia, mody więc CS 1.6, teraz HL2 też jest.
Wielki Szu napisał/a:
Generalnie to instaluje steama a później z niego bezpośrednio CSa i śmiga ? nie potrzeba pośrednictwa wine'a,
kitor napisał/a:
Silnik Source przeportowali żeby wspierał OpenGL, z GoldSrc (ten co napędzał HL1, w tym CS 1.6) robił to od zawsze więc mieli raczej z tym mniej problemu
W przypadku Half Life 2 i epizodów trzeba włączyć sobie w ich opcjach dostęp do bety - jeszcze oficjalnie nie jest listowana.
kitor napisał/a:
Na amd64 trzeba mieć ia32libs, czy jakkolwiek to się w tych distro zwie (pod Debianem po prostu trzeba dodać i386 do multiarch).
Z tego co znalazłem, zwykłe dpkg -i steamblablabla.deb + apt-get -f install (na zależności) wystarcza na mincie, jedynie zabawa może być na Nvidiach, gdyż wymaga sterowników beta.
Wielki Szu napisał/a:
...
kopiujemy treść skryptu, tworzymy plik NAZWA.SH, zapisujemy, a później w konsoli uruchamiamy skrypt: bash NAZWA.SH
Jak Wam wywali błąd przy aktualizacji automatycznej po instalacji to odpalcie jeszcze raz zainstalowanego już Steam-a od nowa.
Gdy później przy uruchamianiu wywali błąd o braku bezpośredniego OpenGL to zainstalujcie te pakiety:
...
Dwa słowa wyjaśnienia - od niepamiętnych czasów używam tylko Windowsa
i dlatego proszę o wybaczenie
CS, HL(2), TF2... chyba jedne z najbardziej znanych gier... Counter Strike, Half Life i Team Fortress 2. Pakiety, skrypty sh to raczej sprawy czysto *nixowe więc nie dziwota że nie masz pojęcia o czym mowa jako użytkownik Windowsa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum