W poniedziałek w Wieluniu odbędzie sie "Marsz Milczenia".
Rozpoczyna sie o godzinie 15.00. Trwa w tej chwili organizacja logistyczna marszu.
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Marsz milczenia?
My ze szkoły wychodzimy po 3 godzinie lekcyjnej. Czyli około godziny 10.30.
A co da ten marsz? Na pewno jest to łączenie się w pewnym sensie z rodzinami obudywu osób, Darii i Karola. Jest to coś podobnego, jak biały marsz po śmierci Jana Pawła II.. I wtedy dawał to samo, ludzie chcieli zamanifestować, że jest im przykro z powodu śmierci.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-09-06, 18:02
Paulina napisał/a:
Rozpoczyna sie o godzinie 15.00.
Marta napisał/a:
My ze szkoły wychodzimy po 3 godzinie lekcyjnej. Czyli około godziny 10.30.
Przepraszam, gdzie chodzisz do szkoły? 4,5h od Wielunia - to chyba naprawde daleko...
Marta napisał/a:
est to coś podobnego, jak biały marsz po śmierci Jana Pawła II..
Podobieństwo polega tylko na tym że i tu i tu nazywało się to marsz.
IMHO - marsz jest po prostu modny - był marsz po śmierci kibica w Słupsku, były marsze po zamordowaniu dziwewczyny wypchniętej z pociągu, więc dlaczego Wieluń nie miałby mieć takiego marszu?
"w pewien sposób" łączyć się z rodzinami ofiar można równie dobrze poprzez zapalenie znicza, lub poprzez pójście na pogrzeb. Marsz nie jest do tego potrzebny. No chyba że po to żeby Wieluń pokazali w tv jeszcze raz....
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
A co to ma do rzeczy? Poprostu o tej porze wszyscy uczniowie ze wszystkich szkół ponadgimnazjalnych w Wieluniu przemaszerują na plac Legionów, tam odbędą się jakieś krótkie przemówienia i powrót do szkoły. O marszu o godz. 15 nic nie słyszałam.
ourson napisał/a:
Podobieństwo polega tylko na tym że i tu i tu nazywało się to marsz.
W obydwu przypadkach zginął człowiek. Dziewczyna zginęła i papież zginął ale w dwóch różnych okolicznościach. Nie będę powtarzać słów z poprzedniego posta. Jeżeli komuś się nie podoba ten pomysł, poprostu nie idzie na ten marsz, ale myślę, że chyba wszyscy, bez wyjątków, wybiorą się w hołdzie zamordowanej.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-09-06, 20:09
Marta napisał/a:
A co to ma do rzeczy? Poprostu o tej porze wszyscy uczniowie ze wszystkich szkół ponadgimnazjalnych w Wieluniu przemaszerują na plac Legionów, tam odbędą się jakieś krótkie przemówienia i powrót do szkoły. O marszu o godz. 15 nic nie słyszałam.
Ma do rzeczy właśnie tyle, że wcześniej jest informacja o marszu o godz. 15. Ale ok - dowiedziałem się też już że marsz zaczyna się wcześniej i tyle tylko. Przepraszam - może troszke poniosly mnie emocje.
Marta napisał/a:
W obydwu przypadkach zginął człowiek. Dziewczyna zginęła i papież zginął ale w dwóch różnych okolicznościach. Nie będę powtarzać słów z poprzedniego posta. Jeżeli komuś się nie podoba ten pomysł, poprostu nie idzie na ten marsz, ale myślę, że chyba wszyscy, bez wyjątków, wybiorą się w hołdzie zamordowanej.
Papież zmarł - a nie zginął. Z całym szacunkiem dla tej dziewczyny - porównywanie tych dwóch wydarzeń jest mocno nie na miejscu.
Teraz ten pomysł podoba mi się jeszcze mniej, bo nie widzę powodu dla którego marsz organizowany jest w trakcie lekcji - przecież po lekcjach też można byłoby iść - prawda?
Co do tego "wszyscy bez wyjątku" - nie przesadzajmy proszę, ja naprawdę współczuję obu rodzinom i rozumiem że stała się wielka tragedia - ale nie widzę powodu dla którego całe miasto miałoby się stawić na tym marszu.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-09-06, 20:23
ourson napisał/a:
Z całym szacunkiem dla tej dziewczyny
ourson - gdybyś naprawde szanował Marte nie pisał byś w ten sposób.
[ Dodano: 2006-09-06, 12:26 ]
Co do marszu - jeżeli już jest taka inicjatywa to jak ktoś chce to niech uczestniczy a jak nie to nie. Tyle z mojej strony.
Ani marsz ani wymiana zdan nie przywroci nikomu zycia. Czy to kwestia "mody" na marsze? Czy ja wiem, a moze wlasnie to jest sposob by co niektorzy sobie uswiadomili co sie stalo. Niby kazdy wie, kazdy ma swoje zdanie na ten temat, a moze by tak chwilke "zatrzymac sie" , pomyslec i wyciagnac wnioski na przyszlosc? Ja juz np wiem, co zrobie, gdy wroce do domu. Bede sie cieszyla i doceniala kazda chwile spedzona z rodzina.
Syla W trakcie przeprowadzki do Wielunia SuperStar
co wg Was da ten marsz i z kim ludzie będą się solidaryzować??
A co ma dac? Młodzież bedzie miała dzien wolny od szkoły, podczas marszu zaśmiecą Wieluń i tyle. A za miesiąc nikt będzie pamiętał o całym wydarzeniu...
Wysłany: 2006-09-07, 08:16
Cytat:
Dlaczego jest nie na miejscu? Wytłumacz, chcę poznać Twoją opinię.
Bo z całym szacunkiem dla tej dziewczyny porównywanie tego zabójstwa do śmierci papieża jest cokolwiek nie na miejscu. Nie będę pisał na temat różnicy w odczuciach większości ludzi pomiędzy śmiercią papieża a tym zabójstwem - bo to nie ma sensu bo różnice są oczywiste.
Ja po prostu nie widzę sensu organizowania marszu z powodu tego czy innego zabójstwa. Zresztą - czy teraz przy okazji każdego zabójstwa będziemy mieli marsz? Nie przypominam sobie żebyśmy przy okazji poprzedniego, nie tak dawnego zabójstwa mieli tego typu manifestacje.
A absolutnie bulwersujący jest fakt, że z tytułu marszu szkoły robią sobie wolne. Tego zrozumieć już się po prostu nie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum