Bywam na kilku forach. Czytając wypowiedzi, w których jest mnóstwo "byków" później mam problem z odróżnieniem, jak co się poprawnie pisze? Ale jak narazie nie jest ze mną tak źle.
przeglądajac fora internetowe lub zapisy z chatów odnoszę wrażenie że wiekszość młodych ludzi pisze bardzo nieortograficznie. Nie wiem czy to nowa moda czy niewiedza tych ludzi. Jeżeli moda to baaaardzo niepraktyczna i bardzo razi w oczy.
wedlug mnie jest to wina, ze ktos chce cos napisac szybko, bez zastanowienia, kilkakrotnie nie zwroci uwagi na ortografie , a bledy sie utrwalaja. To zauwazam po sobie. Nigdy, jakos specjalnie nie mialam problemow z ortografia, a nieraz zdarza sie sytuacja, ze nie wiem jak mam jakis wyraz napisac.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-10-02, 16:21
Cytat:
a to ze nie uzywam polskich znakow to inny powod n mam angielskiego windowsa w kompie n
ale polski zestaw znaków można chyba doinstalować?
A co do błędów w internecie - lenistwo. Raczej nie moda, choć są przypadki które chcą to wykreować na modę żeby uzasadnić swoje lenistwo Ja jestem zwolennikiem utrzymania takiej ortografii jaka jest. Owszem, nie należy do najprostszych, ale nie przesadzajmy też z tym, że jest jakaś kosmicznie trudna.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum